Over

Ik ben Maxine Wancket, oprichtster van Legendary Stables.


"Be the change you wish to see in the world" (Mahatma Gandhi). Dat is de drijfveer waar ik elke dag mee aan de slag ga. Mensen helpen om hun paarden beter te begrijpen, beter te leren communiceren en aan zichzelf te werken. Paarden helpen om op een gelukkige manier te functioneren in deze mensenwereld en hen bewijzen dat er ook mensen zijn die het goed met hen voorhebben. 


Wanneer je tegen je eigen grenzen aanloopt heb je twee keuzes. Je doet er niets mee en neemt er afstand van OF je neemt een spiegel voor je gezicht en analyseert hoe je die grenzen kunt verleggen.


Als angstruiter was dat geen gemakkelijke opdracht. Maar ik ben er dankbaar voor want het heeft mijn weg bepaald in de paardenwereld. Ik ben mij volop beginnen verdiepen in de psychologie van mens en paard, de anatomie en biomechanica van mens en paard en oneindig veel trainingstechnieken.


Ik bouwde ondertussen 10 jaar ervaring op als instructrice en trainer met als focus de biomechanisch correcte dressuur (klassiek & academisch), Centered Riding en natural horsemanship. 

Al die inzichten vormden mij tot gedragsspecialiste die ervoor zorgt dat ik dagelijks aan het werk ga met getraumatiseerde paarden en paarden met "gedragsproblemen" (of wat wij als mensen toch zo beschouwen). Het is belangrijk om te graven naar de kern van het probleem en niet enkel de symptomen op te lossen.


Daarnaast heb ik mijn eigen pensionstal Legendary Stables (te Maarkedal) waarbij het paardenwelzijn voorop staat. De pensionpaarden staan allemaal te blinken in de wei en de trainingspaarden groeien één voor één uit tot zelfstandige, sterke en enthousiaste paarden. 


Met mijn opleiding "Equine Osteopathy" aan het Vluggen Institute en mijn opleiding tot zadelpasser aan het MSFC kan ik binnenkort ook aan de slag met allerlei fysieke problemen en kun je mij vanaf dan ook consulteren voor een osteopatische behandeling en zadelpasconsult voor je paard. 


Vandaag gebruik ik die kennis en ervaring onder de vorm van:

 • Coach: begeleiding van de ruiter bij angst en vertrouwenskwesties
 • Instructrice: de opleiding van ruiter en paard om het beste uit beiden te halen, de prestaties te verbeteren en allerlei problemen  op te lossen
 • Trainer: het trainen van paarden, zowel psychologisch (gedragsgewijs) als psychisch (biomechanische correcte training met het oog op een gezond en sterk lichaam)

Werkwijze


Alles wat een paard doet die wij als ongewenst gedrag aanschouwen heeft één van volgende oorzaken:

 • het is instinctief gedrag
 • hij heeft iets verkeerd aangeleerd
 • het is een mentaal probleem
 • het is een fysiek probleem


Veelal reageren ruiters op symptomen en niet op de oorzaken.

Het resultaat daarvan is dat het ongewenst gedrag terugkomt of het paard een andere manier vindt om met de situatie om te gaan, misschien wel even onaangenaam.


Wij gaan op zoek naar de oorzaak van het gedrag en leren een nieuw gedragspatroon aan. Dit op basis van operante conditionering (associatieleren). Wij gebruiken zoveel mogelijk het systeem van positieve beloning. Positieve straf gebruiken we NIET.


Elke vorm van training gebeurt vanuit het grootste respect voor het paard. Dit neemt niet weg dat er wel consequentie geboden wordt. Paarden zijn gewoontedieren en vinden het positief om altijd hetzelfde antwoord te krijgen. Ook al is dat antwoord 'nee'.

Invloeden en denkrichtingen


Er bestaat geen 'juiste' methode. Elk paard heeft een ander verleden, leervermogen en motivatie. Dit betekent dat de aanpak voor elk paard anders is. Dit is de reden waarom ik mij dan ook steeds verdiept heb in meerdere stromingen. De belangrijkste vind je hieronder:


Centered RidingEen onafhankelijke zit vormt de basis voor een correct getraind en werkwillig paard. In plaats van fysieke hulpen te versterken wordt er gewerkt vanuit 'less is more'.

Het lichaam wordt gebruikt op een manier dat voor het paard logisch is waardoor we hij ons begrijpt, we hem niet storen en hij vrij kan bewegen.


Centered Riding Instructor Level I

Klassieke & academische dressuur - Biomechanica


Gezien het paard niet van nature gemaakt is om ons als ruiter te dragen moeten we hem hiervoor correct trainen.

Belangrijke principes hierbij zijn balans van paard en ruiter, rijden met gevoel, rechtrichten. We leren het paard het gewicht op de achterhand te dragen in plaats van op de voorhand.

Natural HorsemanshipPaarden spreken een andere taal. Willen we een band met ze opbouwen, moeten we hun taal leren. Dat doen we door hun natuurlijke gedragingen te bestuderen en te leren omgaan met hun instinctieve gedrag. We verdiepen ons in de ethologie en psychologie van het paard.

Aan de hand van lichaamstaal leren we duidelijk communiceren in 2 richtingen.


Opleidingen

 

Ook als instructeur blijf ik dagelijks leren van de paarden en anderen. Leren stopt nooit. Hieronder krijg je een idee waar ik mijn kennis opdeed:


 • MSFC zadelpassen
 • Equine Osteopathy (Vluggen Institute)
 • Educatief graduaat: agrarische technieken
 • Centered Riding Instructor Level I
 • Paardenhouderij (NAC)
 • TTeam/TTouch voor paarden
 • Body Awareness (Lucie Klaassen)
 • Jaaropleiding Victor-y-horses (Perrine Coolsaet)
 • Werken en rijden met Spaanse Paarden (Syntra)
 • Masterclass Pat Parelli
 • Ruitercoach (Monya Spijkhoven)