Opleidingen
Ook als instructeur blijf ik dagelijks leren van de paarden en anderen. Leren stopt nooit. Hieronder krijg je een idee waar ik mijn kennis opdeed:
Ik ben Maxine Wancket, oprichtster van Legendary Stables.
"Be the change you wish to see in the world" (Mahatma Gandhi). Dat is de drijfveer waar ik elke dag mee aan de slag ga. Mensen helpen om hun paarden beter te begrijpen, beter te leren communiceren en aan zichzelf te werken. Paarden helpen om op een gelukkige manier te functioneren in deze mensenwereld en hen bewijzen dat er ook mensen zijn die het goed met hen voorhebben.
Wanneer je tegen je eigen grenzen aanloopt heb je twee keuzes. Je doet er niets mee en neemt er afstand van OF je neemt een spiegel voor je gezicht en analyseert hoe je die grenzen kunt verleggen.
Als angstruiter was dat geen gemakkelijke opdracht. Maar ik ben er dankbaar voor want het heeft mijn weg bepaald in de paardenwereld. Ik ben mij volop beginnen verdiepen in de psychologie van mens en paard, de anatomie en biomechanica van mens en paard en oneindig veel trainingstechnieken.
Ik bouwde ondertussen 15 jaar ervaring op als instructrice en trainer met als focus de biomechanisch correcte dressuur (klassiek & academisch), Centered Riding en natural horsemanship.
Al die inzichten vormden mij tot gedragsspecialiste die ervoor zorgt dat ik dagelijks aan het werk ga met getraumatiseerde paarden en paarden met "gedragsproblemen" (of wat wij als mensen toch zo beschouwen). Het is belangrijk om te graven naar de kern van het probleem en niet enkel de symptomen op te lossen.
Daarnaast heb ik mijn eigen pensionstal Legendary Stables (te Maarkedal) waarbij het paardenwelzijn voorop staat. De pensionpaarden staan allemaal te blinken in de wei en de trainingspaarden groeien één voor één uit tot zelfstandige, sterke en enthousiaste paarden.
Met mijn opleiding "Equine Osteopathy" aan het Vluggen Institute en mijn opleiding tot zadelpasser aan het MSFC heb ik een dieper inzicht in alle mogelijke issues die kunnen voorkomen.
Vandaag gebruik ik die kennis en ervaring onder de vorm van:
Alles wat een paard doet die wij als ongewenst gedrag aanschouwen heeft één van volgende oorzaken
:
Veelal reageren ruiters op symptomen en niet op de oorzaken.
Het resultaat daarvan is dat het ongewenst gedrag terugkomt of het paard een andere manier vindt om met de situatie om te gaan, misschien wel even onaangenaam.
Wij gaan op zoek naar de oorzaak van het gedrag en leren een nieuw gedragspatroon aan. Dit op basis van operante conditionering (associatieleren). Wij gebruiken zoveel mogelijk het systeem van positieve beloning. Positieve straf gebruiken we NIET.
Elke vorm van training gebeurt vanuit het grootste respect voor het paard. Dit neemt niet weg dat er wel consequentie geboden wordt. Paarden zijn gewoontedieren en vinden het positief om altijd hetzelfde antwoord te krijgen. Ook al is dat antwoord 'nee'.
Op 1 november as. wordt de laatste workshop valtraining georganiseerd. Dit evenement wordt gehouden door Maxine Wancket (gedragsspecialiste, gecertificeerde instructeur 'veilig vallen' en Centered Riding Instructor level II).
Uit onderzoek blijkt dat de kans op een val met 30 tot 61% vermindert en de valangst afneemt met 37% na het volgen van een val(preventie)cursus!
Je leert de nodige vaardigheden om veilig en met plezier te kunnen paardrijden, zoals:
- hoe je kunt werken aan coördinatie, balans en houding
- hoe het lichaam zich gedraagt tijdens een real-life valpreventiesimulatie
- leer veilige valtechnieken en -bewegingen
- waarom zelfbewustzijn en zelfvertrouwen de sleutel zijn tot een beter gevoel en het voorkomen van vallen
- ontwikkel een veiliger gevoel over je eigen bewegingen en waarom jouw bewegingen en zelfvertrouwen er echt toe doen voor je paard
- krijg een speciale set oefeningen om spierkracht en uithoudingsvermogen te trainen, zodat je de valpreventietraining later zelf kunt voortzetten.
Iedereen die zich wil ontwikkelen als ruiter en paardenmens, voorzorgsmaatregelen wil nemen, de angst wil overwinnen of gewoon de juiste veiligheidstechnieken wil leren, is welkom op 1 november op onze locatie te Maarkedal.
Prijs: € 70 (workshop + drank)
Een val, vooral vanaf de hoogte van een paard, kan leiden tot risico's zoals breuken of inwendige bloedingen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je vallen kunt voorkomen en hoe je op de juiste manier kunt vallen om het risico op blessures te verkleinen, vooral omdat er technieken zijn om dit te doen! We gaan ze leren in deze praktische workshop van 3 uur.