Persoonlijke begeleiding

Alle lessen zijn mogelijk op onze locatie te Maarkedal alsook op verplaatsing. Hou wel rekening met verplaatsingskosten.

Klassieke dressuur

Academische dressuur

Biomechanica

Dressuur is de gymnastiserende training van paard en ruiter om in harmonie samen te werken en zowel fysiek als mentaal samen te ontwikkelen.


Het doel is een werkwillig paard te creëeren die recht en evenwichtig loopt met een voorwaartse visie met daarbij een ruiter in balans.

Met een paardvriendelijke aanpak trainen we het paard om zijn en ons gewicht te dragen vanuit de achterhand. Dit zorgt ervoor dat er uitdrukkelijk minder schade en slijtage op het lichaam van het paard ontstaat en we veel langer van onze viervoeters kunnen genieten.

De methode die gebruikt wordt is een combinatie van klassieke en academische dressuur met ontspanning op de eerste plaats.

De communicatie gebeurt via lichaamstaal en het rijden vanuit de zit.


Aandacht op houding en zit blijft altijd aanwezig in de dressuurles gezien beiden samengaan. Als de ruiter volledig uit balans is, is het voor het paard onmogelijk wel in balans te zijn.


Houding & zit

Body awareness

Een struikelblok voor vele ruiters terwijl het toch één van de belangrijkste bouwstenen is, de houding en de zit.


Wanneer onze lichaamshouding niet correct is storen we het paard. Hierdoor ontstaan allerlei problemen zoals:

- protesteren: achterwaarts gaan, bokken, steigeren, ...

- niet voorwaarts zijn

- niet nageeflijk zijn

- stijf zijn

- bepaalde oefeningen niet (goed) kunnen uitvoeren

- ...


De ruiter kan hierdoor ook fysieke problemen ondervinden: rugpijn, sterke spierpijn en pijn aan gewrichten (knieën, enkels, ...).


Gebaseerd op Centered Riding in combinatie met eigen ervaringen en bijscholingen bieden wij zitlessen aan waar huidige klanten telkens zeer tevreden van zijn. Duidelijke vermindering van de klachten en verbetering van de prestaties.


Bitloos rijden

Zadelloos rijden

In de moderne rijkunst bestaan ondertussen zoveel 'middeltjes' om te helpen bij het rijden zodat de kern uit het oog verloren wordt: in harmonie samen met je paard werken.


Heel vaak komen de problemen onder het zadel voort uit het forceren en een te veel aan commando's die dan meestal ook niet eens consequent uitgevoerd worden. Hoe fijner en respectvoller je omgaat met je paard, hoe meer hij jou hetzelfde terug zal geven. Less is more.


De lessen natuurlijk rijden leggen het accent op leren luisteren en voelen van je paard. We analyseren alles wat we doen zodat jullie kunnen leren communiceren, in beide richtingen. Een gelukkig paard én een gelukkige ruiter. Vrije keuze voor bit-bitloos en zadel-bareback.

Horsemanship

Grondwerk

Wens je een betere band met je paard? Heeft je paard niet zoveel respect voor je? Heeft hij veel schrik? Zitten jullie ergens vast, zowel op de grond als in het zadel?


Zo'n problemen komen meestal door een probleem in communicatie. Jij begrijpt jouw paard niet en/of omgekeerd. Aan de hand van specifieke oefeningen bouwen jullie een goede band en leren jullie communiceren op dezelfde lijn in een taal dat beiden verstaan.


Enkele van de werkvlakken zijn: loswerk, grondwerk, longewerk, schriktraining, trailerladen, ... 


Heb je geen trailer? Geen probleem! We komen met onze trailer naar je toe.

TRAINING

Wat:

  • Het (her)trainen van paarden met een gedragsprobleem of traumatische ervaring.
  • Het doorrijden van paarden of oplossen van rijtechnische problemen.
  • Het zadelmak en aanleren van een goede (dressuur)basis en grondwerk.


Methode zadelmak maken (bekijk onze VIDEO):

Wij starten met het aanleren van de hulpen op de grond. Het paard leert stappen, stoppen en sturen op een zacht commando. Terwijl leren we het paard ook aan om balans en ontspanning te vinden in het eigen lichaam. Ook longeren is deel van het proces gezien we dit gebruiken voor de gewenning van het zadel in beweging. We leren het paard laag lopen (ontspanning) aan de longe, ZONDER hulpmiddelen. Eens het paard dit alles onder de knie heeft, starten we met het toevoegen van ruitergewicht. Het paard leert netjes stilstaan aan het opstapje bij het opstijgen. Daarna zetten we de hulpen over onder de ruiter (stappen, stoppen en sturen). Wanneer de hulpen goed bevestigd zijn, nemen we terug het balanceren op, dit keer het eigen paardengewicht in combinatie met het ruitergewicht. Verdere training is in samenspraak.


Voorwaarden

  • Het paard in kwestie komt bij ons in volpension te staan. Wij trainen geen paarden op locatie.
  • Er wordt gewerkt op het tempo van het paard. Gezien elk paard, probleem of trauma anders is, is het onmogelijk een vooropgestelde termijn vast te leggen.
  • U mag steeds de training of het paard komen bekijken, wij hebben geen geheimen. Indien gewenst (en graag zelfs) kan u in het proces betrokken worden. Het is belangrijk dat u achteraf zelf aan de slag kan met uw paard.
  • Indien wij merken dat het paard medisch niet in orde is, zullen wij u doorsturen naar de juiste persoon. Wij werken pas met de paarden als ze fysiek in orde zijn. We staan in onmiddellijk contact met dierenarts, osteopaat, zadelpasser en hoefsmid.
  • Voor het zadelmak maken is er een absolute minimumleeftijd van 3 jaar, bij voorkeur nog wat ouder.
  • U kiest zelf wanneer het paard terug mee naar huis gaat.